فروتنی و تواضع یکی دیگر از مهمترین بخشهای ارتباط غیرکلامی(زبان بدن):
آموزههای اسلام در مورد وضعیت بدنی، فروتنی و تواضع را در روابط بین افراد توصیه میکند؛ امیر المومنین علیه السلام ثمره و میوه تواضع را محبت و دوستی شمردهاند.[1]
فروتنی به این معناست که فرد در مقایسه با دیگران برای خویش امتیاز و برتری قائل نشود، این حالت در وضعیت بدنی فرد بسیار موثر است.
امام صادق علیه السلام فرمودند: از نشانههای تواضع، راضی بودن به نشستن در مکانی پستتر از جایگاه اجتماعی فرد است و سلام کردن به هر کسی که بر میخورد و جدال و بحثهای طولانی را هر چند حق با اوست، ترک کند و تعریف کردن و ستایش دیگران از خودش را دوست نداشته باشد[2].
در مورد فروتنی نسبت به والدین سفارش ویژهای در قران کریم شده است، خداوند در آیه ۲۴ سوره اسراء میفرماید:" وَ اخْفِضْ لَهُما جَناحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَ قُلْ رَبِّ ارْحَمْهُما کَما رَبَّیانِی صَغِیراً". کلمه" خفض جناح" (پر و بال گستردن) کنایه است از مبالغه در تواضع و خضوع زبانى و عملى، و این معنا از همان صحنهاى گرفته شده که جوجه بال و پر خود را باز مىکند تا مهر و محبت مادر را تحریک نموده و او را به فراهم ساختن غذا وادار سازد؛ انسان باید در معاشرت و گفتگوى با پدر و مادر طورى روبرو شود که پدر و مادر تواضع و خضوع او را احساس کنند، و بفهمند که او خود را در برابر ایشان خوار میدارد، و نسبت به ایشان مهر و رحمت دارد[3].
برای برقراری روابط مطلوب در خانوده لازم است افراد فروتنی خود را در وضعیت بدنی به گونهای نشان دهند. برای مثال:
۱- در این رابطه، به شوهر توصیه شده هنگام ورود به خانه اول سلام کند که از نشانههای تواضع است.
۲- از صفات بسیار مناسب زنان، تواضع در برابر همسر معرفی شده است ؛رسول خدا صل الله علیه و آله فرمودند: از بهترین زنان کسانی هستند که فرزندان زیاد به دنیا میآورند ... و در برابر همسر خود خضوع و خشوع مناسب دارند...[4] .
هشدار مهم:
بدترین رفتار زنان نیز تکبر در برابر شوهر است، رسول خدا صل الله علیه و آله فرمودند: از بدترین زنان شما کسانی هستند که در برابر شوهر خود تکبر و غرور میورزند...[5] .
نکات کاربردی این بخش:
نگاه مهربانانه یکی از مهمترین بخشهای ارتباط غیرکلامی(زبان بدن)
اثرات نگاه محبتآمیز والدین به فرزندان و شاد کردن آنها
راهکارهای عملی برای افزایش مهارت ارتباطی اعضای خانواده
در محیط خانواده چه زمانی سکوت بهتر است چه زمانی سخن گفتن؟!
برای مطالعه بیشتر:
۲- عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: مِنَ التَّوَاضُعِ أَنْ تَرْضَى بِالْمَجْلِسِ دُونَ الْمَجْلِسِ وَ أَنْ تُسَلِّمَ عَلَى مَنْ تَلْقَى وَ أَنْ تَتْرُکَ الْمِرَاءَ وَ إِنْ کُنْتَ مُحِقّاً وَ أَنْ لَا تُحِبَّ أَنْ تُحْمَدَ عَلَى التَّقْوَى. الکافی (ط - الإسلامیة)، ج۲، ص: ۱۲۳
با عرض سلام وادب
من وبلاگ زیبا و جذاب شما را دنبال میکنم
ممنون میشوم اگر سری هم به وبلاگ من هم بزنید
درصورتیکه صلاح می دانید بعنوان دنبال کنندگان ، همدیگر را همراهی کنیم!!!
سپاس و دورد بیکران
ممنون